Dorpswebsite Wjelsryp
It doarp fan 'e fjurkemigers

Op deze website vind je informatie over het dorp Wjelsryp en zijn omgeving. Deze website is een initiatief van Dorpsbelang Wjelsryp.
Heb je informatie voor de website of zie je iets dat niet klopt? Stuur dan even een mailtje naar webredactie@wjelsryp.com.


Koninklijke onderscheidingen voor Sikko Bruinsma en Anja Veenstra-Dijkstra

Gepubliceerd: 25 april 2014
Gewijzigd: 27 april 2014

WOMMELS - Bij de jaarlijkse ‘lintjesregen’, vrijdagmorgen 25 april, kregen Sikke Bruinsma en Anja Veenstra, beide uit Wjelsryp, tot hun verrassing een Koninklijke onderscheiding. Beide werden ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sikko Bruinsma
Sikko Bruinsma (58 jaar) verdiende zijn lintje omdat hij zich al meer dan 30 jaar inzet voor dorpskrant ‘Ut ‘e buorfinne’. In 1982 heeft hij de dorpskrant van Wjelsryp opgericht en sinds die tijd is hij erbij betrokken. Bruinsma geeft zes kranten per jaar uit. Daarvoor fotografeert hij alle activiteiten in het dorp, maakt verslagen van evenementen, verzamelt informatie voor artikelen, schrijft een eigen rubriek en zorgt voor de lay-out. Naast dorpskrant ‘Ut ‘e buorfinne’ maakte hij ook verschillende themaboekjes, een scheurkalender met historische weetjes en een boek met historische feiten voor het 125-jarig bestaan van de basisschool in Wjelsryp. Naast zijn literaire vrijwilligerswerk is de heer Bruinsma ook oprichter en vrijwilliger van het zaalvoetbalteam van Wjelsryp. In het schrijven van verslagen over het zaalvoetbal voor de Franeker Courant en verslagen van het amateurvoetbal voor het Friesch Dagblad komen die twee activiteiten weer samen. Volgens dorpsgenoten is Sikko Bruinsma een man die hoewel zijn gezondheid het soms niet toelaat, altijd actief is voor de dorpskrant en anderen altijd enthousiast maakt voor nieuwe ideeën. “Na al die duizenden uren vrijwilligerswerk heeft hij dat lintje meer dan verdiend.”

Anja Veenstra-Dijkstra
Bijna het hele leven van Anja Veenstra-Dijkstra (54 jaar) is ingericht op de goede doelen waar ze zich voor inzet. Een deel van haar huis is in gebruik voor het inzamelen van kleren, schoolspullen, kraampakketten, eten en andere spul voor landen in Oost-Europa. Daarnaast maakt en verkoopt ze kalenders, kaarten en babykleertjes om geld in te zamelen. Dat doet ze sinds 1994 voor de Zendingscommissie, waar ze secretaris van is. Daarvoor organiseert ze ook elk jaar een kerstmarkt om geld in te zamelen. Sinds 1996 is mevrouw Veenstra ook vrijwilligers voor Stichting Dorcas Hulp Nederland, waar ze verschillende projecten voor organiseert, zoals onder andere de ‘Nationale Voedselactie’,  de Dorcas rugzakactie en het maken van pakketten voor Russische gevangenen. Een jaar later, in 1997, begon ze zich ook in te zetten voor de ‘Stichting Groningen, Friesland en Drenthe voor Roemenië’, waarvoor ze geld inzamelt en de inzameling van goederen en het vervoer daarvan coördineert. Naast al deze activiteiten is mevrouw Veenstra sinds 1997 nog bestuurslid (penningmeester) van ‘Begravenisvereniging Gedenk te sterven’ van Wjelsryp en Baaium, waarvan ze het hele ledenbestand heeft gedigitaliseerd. Kortgezegd is Anja Veenstra-Dijkstra altijd bezig voor een ander, maar zo als ze zelf zegt (in dorpskrant Ut ‘e buorfinne): “Het is voor mensen die het nodig hebben. Zij hebben niets en wij hebben dubbel.”

Lintjes
Beide decorandi werden met smoesjes naar het gemeentehuis gelokt waar de raadzaal vol met familie en vrienden zat. Na haar toespraak, spelde burgemeester Johanneke Liemburg Sikko Bruinsma en Anja Veenstra-Dijkstra de lintjes op.

Bron: www.littenseradiel.nl

Burgemeester Johanneke Liemburg
Opspelden lintje bij Sikko Bruinsma
Opspelden lintje bij Anja Veenstra-Dijkstra
 
Twitterberichten gemeente Waadhoeke